Toto musíte vedieť predtým, než nabudúce znova užijete kurkumu

//Toto musíte vedieť predtým, než nabudúce znova užijete kurkumu

Toto musíte vedieť predtým, než nabudúce znova užijete kurkumu

Zdravotné účinky kurkumy

Ako to dokazujú úryvky z Národnej medicínskej databázy MEDLINE v USA, kurkumín má preukázaných vyše 600 zdravotných účinkov.

Ak zahrniete toto ázijské korenie do svojho jedálnička, môžete očakávať dramatické zlepšenie vášho zdravotného stavu. Avšak predtým, než tak urobíte, je zopár vecí, o ktorých by ste mali vedieť.

Jedným z limitujúcich faktorov kurkumy je to, že jej aktívna látka kurkumín sa do tela pomerne ťažko vstrebáva.

Navyše, viaceré štúdie na ľuďoch aj zvieratách ukázali, že aj počas konzumácie kurkumy sú koncentrácie kurkumínu v krvi a telesných tkanivách pomerne malé, a to bez ohľadu na dávkovanie.

Toto všetko sa však dá napraviť.

Existujú totiž 3 prírodné spôsoby, ako je možné zvýšiť absorpciu kurkumínu v črevách a udržať jeho hladinu v tele. No a práve o nich si bližšie povieme v tomto článku.

1. Skombinujte kurkumu a čierne korenie

Čierne korenie je samo o sebe silným prírodným liečivým prostriedkom. V kombinácii s kurkumou navyše dokáže dramaticky zvýšiť jej účinky.

Ako sa uvádza na stránke Fakty o výžive (Nutrition Facts):

Po konzumácii kurkumy dochádza v priebehu hodiny len k miernemu zvýšeniu hladiny kurkumínu v krvi. Bráni tomu pečeň, ktorá kurkumín metabolizuje na iné látky.

No a práve na tento účel je vhodné čierne korenie. Po jeho pridaní pozorujeme, ako hladina kurkumínu v krvi priam letí do výšky, a to až o 2000%!

Dokonca aj malá dávka čierneho korenia (1/20 čajovej lyžičky) dokáže výrazne zvýšiť hladinu kurkumínu v tele.

2. Pridanie zdravého tuku

Kurkumín je látka rozpustná v tukoch. Preto je vhodné ju pri konzumácii miešať so zdravými tukmi, aby sa zvýšila jej absorpcia v črevách.

Ak sa kurkuma skombinuje so zdravými tukmi, ako sú napríklad kokosový alebo olivový olej, kurkumín sa vstrebáva nielen priamo do krvi, ale aj lymfatického systému, čím čiastočne obchádza pečeň.

Ako uvádza Dr. Nibber:

Uvedený mechanizmus je veľmi dôležitý, pretože kurkumín sa tak nevystavuje v takej miere pôsobeniu metabolických enzýmov a umožňuje sa mu v tele zostať dlhšiu dobu.

3. Teplo zvyšuje dostupnosť kurkumínu

Najlepším spôsobom, ako užívať kurkumu, je extenzívne ju používať pri varení. Ak pripravujete nejakú omáčku, jednoducho ju do nej pridajte.

V tom momente, ako zohrejete olej a pridáte do neho kurkumu, stáva sa kurkumín pre vaše telo veľmi dobre dostupným.

Dr. Sukumar vysvetľuje:

Napriek svojej ohromnej liečivej sile, nie je kurkumín pre ľudské telo ľahko dostupný bez toho, aby sme mu v tom trochu pomohli.

No a práve tu sa hodí panvica a olej. Sám používam kurkumu do každej omáčky. Stačí len štvrtina či polovica čajovej lyžičky. Avšak, ak nechcete šetriť, kľudne si jej pridajte aj viac.

Záver

Aby sme to zosumarizovali… Na využitie všetkých liečivých účinkov, ktoré kurkuma ponúka, pamätajte si nasledovné:

  • skombinujte kurkumu s čerstvo pomletým čiernym korením (zvýšite jej hladinu v krvi až o 2000%)
  • zmiešajte ju tiež so zdravým olejom, čím sčasti obídete pečeň
  • zohrejte ju, aby ste ju aktivovali

Samozrejme, nemusíte urobiť všetky 3 veci naraz, no čím viac z toho urobíte, tým bude kurkuma účinnejšia.

Čo sa týka dávkovania, tak odporúča sa 1 až 2 gramy sušeného prášku alebo 2 až 4 gramy čerstvého koreňa kurkumy denne.

2018-02-08T15:00:53+00:00február 8th, 2018|Categories: BLOG / články|Tags: |0 Comments